Όταν οι φίλοι σου εκπέμπουν σε διαφορετική δεκαετία.

oooh well, έχουμε και λέμε..διαφορά ηλικίας στις σχέσεις. Σχέσεις φιλικές ή συναισθηματικές; Σε ποιες είναι πιο «ανώδυνη» η διαφορά; Έλα να ξετυλίξουμε μαζί το κουβάρι..

Ανέκαθεν δεν ήμουν κατά της σχέσης των ανθρώπων με αρκετή διαφορά ηλικίας μεταξύ τους, είτε αυτό αφορά τις φιλίες είτε (ωμά-κοφτά) τους γκόμενους. Τα οφέλη που μπορείς να έχεις από τέτοιες σχέσεις με διαφορά ηλικίας είναι πάρα πολλά, όμως στις επιθυμίες και τα γούστα συνήθως απέχετε έτη φωτός. Θα μπορούσαμε κάλλιστα, να αρχίσουμε να συζητάμε για την ωριμότητα του ατόμου, τα βιώματα που έχει ζήσει για να στραφεί σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τι διαφορετικό έχει για να τον υπολογίζουν οι μεγαλύτεροι του και πολλά άλλα τέτοια, τα οποία θα κατέληγαν σε μία πολύ ωραία θεωρητική αλλά και βαρετή κουβέντα! Όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος τόσο λιγότερο συζητάει τα πράγματα, τόσο λιγότερο τα φιλοσοφεί και ακόμα λιγότερο αναλώνεται σε μηρυκαστικές αναλύσεις, πράγμα το οποίο έκανε πολύ άνετα στην δεκαετία των είκοσι, εκεί όπου ο χρόνος κυλάει αργά-αργά. Αν πάλι πιστεύεις ότι στις παρέες των ανθρώπων ή στις ερωτικές σχέσεις που συνάπτουν μεταξύ τους οι άνθρωποι απαράβατος κανόνας είναι να συμπίπτουν ηλικιακά ή να έχουν το πολύ απόκλιση δύο-τρία χρόνια, σκέψου καλά αν θα συνεχίσεις να διαβάζεις, θα ‘χεις σε πολλά να με αντικρούσεις. Αν πάλι συνεχίσεις και καταφέρω να σε κάνω να δεις με ελαφρώς διαφορετικό μάτι αυτές τις σχέσεις oK, το κείμενο δικό σου!

Σχέσεις με διαφορά ηλικίας λοιπόν..

Στα όσα χρόνια είμαι δικτυωμένη σε παρέες, έχω συναντήσει ανθρώπους που άλλοι ήταν πολύ κατά της διαφοράς ηλικίας και άλλοι πολύ υπέρ. Η Γ. λοιπόν, ήταν μια γυναίκα που στην παρέα της ήταν η μεγαλύτερη, αντίθετα η Ε. υποστήριζε ότι οι σχέσεις των ανθρώπων πρέπει να είναι σε κοντινές ηλικίες και τέλος η Μ. που υποστήριζε με λόγια και με πράξεις ότι χρειάζονται οι συνομήλικοι αλλά ακόμα πιο χρήσιμοι είναι και οι μεγαλύτεροι.  Η κάθε μία είχε να σου παραθέσει δεκάδες χιλιάδες επιχειρήματα για την άποψη της όπου σίγουρα μέσα σε αυτά θα έβρισκες πολλά κομμάτια ακραία.

Το να μπορείς να επικοινωνείς με άτομα μεγαλύτερα από σένα είναι μια ικανοποίηση κατά κύριο λόγο ατομική. Αυτό γιατί μέσα σε αυτήν την σχέση καθρεφτίζεται η ωριμότητα σου και επαληθεύεται η ικανότητα το να συζητάς με λογιών λογιών ανθρώπους. Αν λάβεις υπόψη και το κοινωνικό κομμάτι η Ε. υποστήριζε ότι μέσα σε μία παρέα τα μέλη της πρέπει να έχουν κοντινή ηλικία για να πορεύονται μαζί. Να ζουν μαζί τη ζωή, να έχουν παρόμοιες επιθυμίες, αλλά και όταν ο ένας χρειαστεί τη στήριξη του άλλου, ο άλλος να έχει την ενσυναίσθηση και την αντίστοιχη εμπειρία για να του προσφέρει την βοήθεια. Στην περίπτωση της Γ. ως η μόνη μεγαλύτερη της παρέας, ήταν αυτή που έμεινε πίσω συγκριτικά με την πλειοψηφία των συνομήλικων της. Σταθερή σχέση δεν μπόρεσε να κάνει, παιδιά που τόσο ήθελε επίσης, φίλες έχανε γιατί εκείνες πλέον περνούσαν σε άλλη φάση και ήθελαν ηρεμία, με αποτέλεσμα εκείνη να μένει στην νοοτροπία των «20» διανύοντας ήδη ηλικιακά την κατά πολύ επόμενη δεκαετία. Από την άλλη η Μ. προσπαθούσε να κρατήσει την ισορροπία. Η παρέα που αποτελούσε την καθημερινότητα της ήταν στην ίδια ηλικία με εκείνη ενώ τα άτομα στα οποία έλεγε τα πολύ προσωπικά της και στηριζόταν σ’αυτά ήταν μεγαλύτερης ηλικίας. Ακόμα και τους άντρες που διάλεγε για σχέση ήταν αυτοί με 6+ χρόνια μεγαλύτεροι γιατί ισχυριζόταν ότι δεν ήθελε να κάνει τον δάσκαλο κανενός νέου που δεν ξέρει ακόμα τι θα πει «περίοδος» (οκ, αυτό που μόλις έγραψα ήταν λίγο ωμό).

Η αλήθεια είναι ότι όταν επιλέγεις να προσθέσεις στην παρέα σου άτομα με αρκετή διαφορά ηλικίας, καλό είναι να έχεις ταυτόχρονα και συνομηλίκους. Οι συνομήλικοι σε  προσγειώνουν στο σκαλί της ηλικίας σου και σου υπενθυμίζουν με κάθε ευκαιρία ότι εσύ είσαι τόσο (όσο) και πρέπει να ζήσεις αυτά τα πράγματα σε αυτή τη στιγμή. Αντιθέτως οι μεγαλύτεροι, σε αυτά που πας εσύ τώρα να κάνεις «τζα», εκείνοι τα έχουν ήδη ζήσει και για δεύτερη φορά. Εκείνοι θα είναι εκεί να σε βουτήξουν από σφάλματα που πας να κάνεις γιατί έχουν ήδη εμπειρία αλλά δύσκολα θα είναι στο club τέσσερις η ώρα το πρωί να μπεκροπίνεται μαζί τα τελευταία-ατέλειωτα σφηνάκια, κι ο λόγος γιατί πολύ απλά έχουν μπει πλέον σε άλλη φάση. Φάση που εσύ ίσως να τη ζήσεις σε 6,10,15…χρόνια κι αν προσπαθήσεις με το ζόρι να επισπεύσεις αυτά τα χρόνια τότε το μόνο σίγουρο που θα καταφέρεις, είναι ότι μεγαλώνοντας θα σου μείνουν απωθημένα! Οι φίλοι αυτοί, είναι κολώνες. Διαλύονται αλλά δεν τροποποιούνται. Δεν σε αφήνουν με του ψύλλου πήδημα, θα έχουν πάντα χρήματα να σου δανείσουν όταν εσύ έχεις ξεμείνει στα μισά του μήνα γιατί ξόδεψες ένα μισθό στα ατέλειωτα σφηνάκια και είναι αυτοί που 1 τους λες και 5 καταλαβαίνουν -λόγω εμπειρίας-.   Για να ζήσεις όμως όλα αυτά μαζί τους, θα πρέπει να υπάρχουν και οι άλλοι. Αυτοί που όταν λες ότι δεν θα βγεις γιατί έχεις (πάμε όλοι μαζί) σκούπισμα-ξεσκόνισμα-σιδέρωμα-μαγείρεμα…(ακόμα προσθέτεις;), χτυπάν νευρικά το καλαμάκι στο fredo γιατί θα λείπει μία απ’το καρέ. Αυτές που βλέπεις στο πρόσωπο τους τη λάμψη της ανακάλυψης του καινούργιου club/bar/στέκι και αυτές με τις οποίες θα οικτίρεται την ώρα και τη στιγμή που μπήκατε σ’ αυτό το θεοσκότεινο μπαρ, χωρίς να λάβετε υπόψιν το όνομα της πινακίδας! Επιπλέον, όταν το παζλ των φίλων σου αποτελείται από τόσα διαφορετικά μεταξύ τους κομμάτια, εκτός από τις πολλές πλευρές που αποδεικνύεται ότι έχει ο εαυτό σου, μαθαίνεις μέσα σε μία μέρα να συζητάς ταυτόχρονα με μεγάλη μαεστρία θέματα όπως εγκυμοσύνες, λερωμένα pumpers, καινούργιο χρώμα στο μαλλί, παιδικά γενέθλια, για τη ζακέτα που τσαλαπατήθηκε χθες βράδυ στο μαγαζί αλλά και για τα καινούργια place-to-be που ανοίγουν μετά τις δώδεκα το βράδυ. Όπου όταν έρχεται η ώρα να κοιμηθείς και κάνεις μια ανασκόπηση της μέρας, τα «βλέπεις» όλα αυτά μπροστά σου και σκάει ένα μικρό χαμόγελο παρά τους καβγάδες που είχατε στήσει πιο πριν για ασυνεννοησίες.  Με όλους τους φίλους σου θα συζητάς για τα one-night stand που έκανες, τις χυλόπιτες που έφαγες και έριξες και όλοι θα μπαίνουν στο γνωστό τρυπάκι του άγχους πριν του πρώτου σου ραντεβού με καινούργια κοπέλα/αγόρι. Οι μεν για να πάρουν ιδέες για τους επόμενους και οι δε για να νιώσουν ότι ακόμα και τις μέρες που έχουν πήξει στις υπερωρίες και τα μπιμπερό εξακολουθούν να είναι ακόμα μέσα σε μια παρέα.

φιλιά, Αντριάνα!

Advertisements

2 σκέψεις σχετικά με το “Όταν οι φίλοι σου εκπέμπουν σε διαφορετική δεκαετία.

 1. Γεια σου Αντριάνα μου,
  Είμαι πολύ τακτική αναγνώστριά σου και πραγματικά θαυμάζω τις προσεγγίσεις σου όταν τις γράφεις στα ελληνικά (γιατί αγγλικά δεν ξέρω ακόμη πάρα πολύ καλά, τώρα θα πάω για lower). Μέχρι στιγμής είχα μόνο μία ολοκληρωμένη σχέση έως τώρα με 1 συνομήλικο μου. Δε μου άρεσε καθόλου που ήταν συνομήλικος γιατί όλα ήταν δύσκολα ενώ μια φίλη μου που ήταν με ένα παιδί μεγαλύτερο πέρασε πολύ καλύτερα (μετά χωρίσανε βέβαια, ενώ εμείς όχι). Τώρα με φλερτάρει ένα καινούριο πρόσωπο (που δε θα ήθελα να πω το όνομά του) αλλά είναι κατά πολύ μεγαλύτερος μου. Δεν του αρέσει πολύ να βγαίνει με τους φίλους μου και όλο με πάει με τη μηχανή σε διαφορετικά από τα δικά μου μέρη με άτομα μεγαλύτερα από μένα… Μ’ αρέσει η όλη φάση (αν και δεν γνωριστήκαμε καλά ακόμη) αλλά ανησυχώ 1ον για το πώς θα το δει η μαμά μου, 2ον μήπως με βαρεθεί γιατί ήδη αυτός δεν έρχεται με την παρέα μου, 3ον μήπως του αρέσει και καμιά συνομήλική του… Νομίζω πως αν καταφέρω να τον εντάξω στην παρέα μου ίσως να είμαστε καλύτερα… Έχεις να μου δώσεις κάποια συμβουλή επ’ αυτού;
  Ευχαριστώ πολύ και φιλάκια!!
  Αλεξάνδρα

  1. Γεια σου Αλεξάνδρα,
   Πήγα να σου απαντήσω προσωπικά στο mail που έβαλες να σχολιάσεις αλλά μου γύρισε πίσω γιατί πιθανόν να μην ήταν αληθινό. Θεωρώ πιο σωστό σε αυτό το θέμα να σου απαντήσω κατ’ιδίαν και όχι εδώ δημόσια. Οπότε αν θέλεις πραγματικά τη συμβουλή μου, το δικό μου mail είναι antriana.io@gmail.com . Στείλε μου σε εκείνο το πραγματικό σου email για να σου απαντήσω απευθείας.

   Ευχαριστώώώώ…:)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s