Στο βάθος κήπος.

Οι τελευταίες μέρες είναι φορτισμένες. Τα πάντα διαρκώς σε ένταση και ο ήλιος να έχει κρυφτεί για τα καλά.

Βρέχει τόσο πολύ, λες και δεν είχε βρέξει όλο το χειμώνα και μόλις λίγο σταματήσει, βλέπω κάτω από το παράθυρο τη γιαγιά μου να κοιτάει τα λουλούδια της. Μια ζωή έτσι τη θυμάμαι, να έχει τα πάντα από σπόρους και να φυτεύει γλάστρες και γλαστράκια. Άλλοτε έριχνε αγοραστούς σπόρους, άλλοτε να της δίνει η γειτόνισσα κλαδιά και άλλοτε να φτιάχνει μόνη της τους σπόρους από της ολοζώντανες Βιολέτες.

Συχνά μέσα στα τετράδια της βρίσκεις μάσκες ομορφιάς με φυσικά υλικά από τον κήπο, ενώ άλλες φορές μικρές οδηγίες για το πως να επαναφέρεις τις φραουλιές που τείνουν να σου χαλάσουν. Τους ζουμερούς λωτούς που μου έριχνε στα χέρια μου και την ποδιά της να την κάνει πάντα σαν καλάθι ρίχνοντας εκεί τα φρούτα. Οι γιαγιάδες είναι σχεδόν πάντα αρεστές στα παιδιά.. Η αγκαλιά της που βουλιάζεις όταν πέφτεις τρέχοντας και τις φορές που πηγαίνεις σπίτι της και σε γεμίζει με τα φαγητά της. Εξάλλου, οι γιαγιάδες δεν είναι αυτές που σε μάζευε στην αγκαλιά τους όταν σε μαλώνουν οι γονείς σου; Οι γιαγιάδες δεν είναι αυτές που πάντα έχουν ένα κομπόδεμα στην άκρη; Και είναι αυτές που ξέρουν πιο καλά απ’ όλους πως να φτιάξουν μαρμελάδες. Σε βοηθούν σαν να είσαι δυο φορές παιδί τους και είναι πάντα εκεί. Και έχουν πάντα μεσημεριανό φαγητό-καβάτζα.

Γι’ αυτό λοιπόν και το δικό μου σπίτι είναι γεμάτο με γλαστράκια. Μωβ Πανσέδες, λαχανί κάκτους, πράσινα μυρωδικά, ορχιδέες και σπαθιά είναι αυτά που μου δίνει κάθε λίγο μ’ένα χαμόγελο χαράς όταν τελειώνει το Σαββατοκύριακο και επιστρέφω στο φοιτητόσπιτο μου.

Σήμερα ήθελα χρώματα, κι έτσι είχα την ιδέα να φτιάξω μικρά γλαστράκια. Το Πάσχα μόλις πέρασε και στο ψυγείο βρήκα μερικά αβγά. Έτσι μου ήρθε ιδέα να τα φτιάξω γλαστράκια.

  • Έπλυνα προσεκτικά τα (ωμά) αβγά και έσπασα ελαφρός το πάνω μέρος τους για να τα ξεφλουδίσω.
  • Έριξα το περιεχόμενο σε ένα άδειο πιάτο και τα έπλυνα από μέσα για να φύγουν τα υπολείμματα.
  • Με ένα μυτερό μαχαίρι άνοιξα στον πάτο του αβγού μια τρυπούλα για να φεύγει το νερό.
  • Όπου μετά τα τοποθετούσα ένα-ένα μέσα σε μία αβγοθήκη και έριξα λίγο χώμα (για γλάστρες) με ένα μικρό κουταλάκι μέχρι να καλυφθεί ο πάτος τους.
  • Τα κουνάς λίγο ελαφρά χωρίς να πατήσεις με τα δάχτυλα το χώμα και ρίχνεις από πάνω τους σπόρους σου.
  • Αφού έχει γεμίσει όλο το αβγό με χώμα ρίχνεις με το ίδιο κουταλάκι 2 φορές νερό στο κάθε αβγό.
  • Τα τοποθετούμε σε ένα ηλιόλουστο σημείο του σπιτιού και περιμένουμε να φυτρώσουν με ηρεμία!

Άρα την επόμενη φορά που θα φτιάξεις ομελέτα, ξέρεις τι θα κάνεις τα αβγά. Επιπλέον, αν τα έχεις τοποθετήσει σε εξωτερικό χώρο, μπορεί να ρίξεις λίγα τσόφλια πάνω από το χώμα για να απωθήσεις έντομα και σαλιγκάρια. Σε ένα από τα δικά μου αβγουλάκια, έριξα μέσα όσπριο φακής γιατί θυμήθηκα ότι κάτι παρόμοια φτιάχναμε στο νηπιαγωγείο με βαμβάκι και φακή. Τώρα τι αποτέλεσμα θα βγει…δεν το γνωρίζω, αλλά είναι που εμπιστεύομαι τα χέρια της γιαγιάς μου κι έτσι αν πάνε να χαλάσουν θα τα σώσουν δύο μεγάλα και ταλαιπωρημένα από τα χρόνια χέρια. Σε ένα άλλο πόστ θα σου δώσω και την αγαπημένη μου φυσική μάσκα ομορφιάς την οποία βρήκα και αυτήν τυχαία μέσα σε παλιά τετράδια όπως την παραπάνω ιδέα. Τις ευχές μου για πολλά και όμορφα αβγουλογλαστράκια. Α! και μη ξεχνάς ότι  μπορείς και να τα χρωματίσεις με ένα απλό πινέλο και μια τέμπερα.

 

Φιλιά, Αντριάνα!

Advertisements

2 comments

  1. Μμμμμ…..καλή ιδέα!! Θα σου στειλω φωτογραφίες από τα αυγουλογλαστράκια μου…..Thank’s for the tip 🙂 Have a nice day !!

    1. Have a nice day too…. περιμενω περιμενω!!! Μη ξεχνάς να τα ποτίζεις που και που κι αν δεις να μεγαλώνουν μεταφύτεψέ τα σε μια μικρή γλαστρούλα… Καλό βράδυυυυ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s