Από σιμιγδάλι ξέρεις;

Αλήθεια για πες μου, από σιμιγδάλι ξέρεις; Λένε ότι στην αρχαία Ελλάδα το έλεγαν σεμίδαλις. Σε κάποιες αραβικές χώρες το έχουν ως βάση για κουσκους, το οποίο κουσκούς είναι βασικό πιάτο για το επίσημο γεύμα της Παρασκευής. Το σιμιγδάλι συναντάμε σε περισσότερα από αυτά που νομίζεις όπως στα μακαρόνια..στα μελομακάρονα..στο ψωμάκι..στο ρεβανί..στο γαλακτομπούρεκο..σε φιλέτο από ψάρι γλώσσα..σε σούπες μαροκινές..σε κεικς..σε τηγανίτες..αλλά και σε χαλβά Πολίτικο. Από χαλβά γνωρίζεις; Έχεις φτιάξει κανέναν μέχρι στιγμής; Για δες και φτιάξε έναν…

Υλικά (για 18 κομμάτια)

  • 400γρ σιμιγδάλι χοντρό η ψιλό -σχεδόν 2 κούπες-
  • 200 ml ελαφρύ ελαιόλαδο
  • 300γρ ζάχαρη
  • 400γρ φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • σουσάμι για πασπάλισμα

 

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το λάδι μέχρι να ζεσταθεί και ρίχνουμε το σιμιγδάλι μαζί με το ξύσμα λεμονιού & πορτοκαλιού για να το καβουρδίσουμε. Έχουμε πολύ χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς με μία ξύλινη ή από σιλικόνη σπάτουλα για να ψηθεί ομοιόμορφα και να σωθούν όλα τα υγρά. Κατεβάζουμε κι άλλο τη φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς για να διατηρηθεί το ξανθό χρώμα του χαλβά και να πάρει μια απαλή γεύση & υφή. Το αφήνουμε στην άκρη συνεχίζοντας να το ανακατεύουμε τακτικά. Παίρνουμε μια μικρή κατσαρόλα και ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού με τη ζάχαρη. Λίγο πριν βράσει το μείγμα, το ρίχνουμε στο καβουρδισμένο σιμιγδάλι, αυξάνοντας ελαφρώς τη φωτιά. Ανακατεύουμε το μείγμα έως ότου σωθούν τα υγρά και έχουμε ένα πολύ σφιχτό μείγμα. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εκτός ψυγείου. Το χωρίζουμε σε 18 κομμάτια και το πλάθουμε σε οβάλ σχήματα ρολάροντας τα μέσα στο σουσάμι. Καλή επιτυχία.

Tip1: Σύμφωνα με τις δικές μου προτιμήσεις τα 100ml λαδιού μου φάνηκαν πολλά, αλλά ίσως να έφταιγε το ότι έριξα ελαιόλαδο και όχι σπορέλαιο/ηλιέλαιο που προτιμάμε να βάζουμε στα γλυκά. Γι’ αυτό το λόγο αν θέλεις κι εσύ να ρίξεις ελαιόλαδο, βάλε κοντά σε 70ml.

Tip2: Επειδή τη συνταγή την έφτιαξα καλοκαίρι και δεν είχα φρέσκα πορτοκάλια έβαλε χυμό κουτάκι και παρέλειψα το ξύσμα πορτοκαλιού. Το ίδιο είναι.

Υ.Γ.: Αν σου αρέσει ο σιμιγδαλένιος χαλβάς και τον προτιμάς σαν γλυκό, θα σου αρέσει η συνταγή. Αν όμως δεν είναι από αγαπημένα σου, γευστικά ίσως να σου φανεί λίγο βαρύ. Όπως κι να ‘χει, αν προσπαθήσεις να το φτιάξεις καλή σου επιτυχία:).

Φιλιά, Αντριάνα!

Advertisements

6 comments

  1. δειχνουν παρα πολυ νοστιμα, και βεβαια μου αρεσει ο σπιτικος χαλβας.. εξαιρετικη ανατολιτικη γευση

    ξερεις για τι τρελαινομαι;
    δεν ειναι της στιγμης αλλα θα το πω
    για ταχινοπιτες, που ομως πουλιουνται συγκεκριμμενο διαστημα οπως ολοι ξερουμε.. πως θα γινει να βρουμε καλη συνταγη με ταχινι και σφολιατα;

    καλησπερα 🙂

  2. Ταχινόπιτα;; Τι μου θύμισες τώρα…η μαμά από μια καλή μου φίλη φτιάχνει και είχα δοκιμάσει πριν πολλά χρόνια. Αν βρω καμιά καλή θα σου τη δώσω! Όσο για τα ανατολίτικα γλυκά, είναι από τα αγαπημένα μου, τραβάν οι ρίζες βλέπεις…:P Καλησπέρααααααα

    1. Καλημέραααα…. σ’ ευχαριστω πολύ που σου άρεσε τόσο και την ανάρτησες. Κάπου εκεί κυκλοφορώ κι εγώ. Καλο μεσημέριιι:):)

  3. Άργησα και είδα τι έχασα. Φοβερό, θα το φτιάξω στην κουμπάρα μου όταν κατέβω για διακοπές!! Όσες συνταγές σου έχω δοκιμάσει πάντα βγαίνουν σούπερ!! 🙂
    Όμορφη ημέρα να έχεις Αντριάνα μου, με χρώματα και χαμόγελα!

    1. Αλήθεια βγαίνουν σούπερ; Χαίρομαι και γι’ αυτό πολύ! Να το φτιάξεις, να το φτιάξεις..τα γλυκά είναι δημιουργία και χαλάρωση! Καλές διακοπές να έχεις. Καλο μεσημέριιιι:):)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s