Τέλος καλό, όλα καλά…

Αυτό ήταν….τελείωσε. Τελείωσε μετά από 9 μήνες. Και τώρα; Τι θα γίνει τώρα; Βρέθηκα ξαφνικά στην αγκαλιά μου με χρόνο απεριόριστο που δεν ξέρω πώς να τον γεμίσω. Αλλά δεν θέλω ακόμα να γεμίσει. Ήταν τα κορίτσια μου. Τα δικά μου τα κορίτσια. Αυτά που ξεκινήσαμε σιγά σιγά με την καθηγήτρια μου να τις πλησιάζουμε μια μια. Την έρευνα που ξεκινήσαμε όλες μαζί να κάνουμε με το σώμα μας, την μνήμη μας και την πόλη. Τι σημασία έχει που ήμουν «πάνω» της από το Δεκέμβρη ενώ ξεκίνησε να «τρέχει» από τέλος Φλεβάρη; Όλες μαζί την κάναμε.

Χορεύαμε; Τελικά μάλλον όχι… Κινούμασταν είναι η κατάλληλη λέξη. Κινούμασταν στο χώρο με διάφορους και διαφορετικούς τρόπους. Άλλοτε περπατούσαμε, άλλοτε τρέχαμε, άλλοτε πέφταμε, χίλια δυο άλλοτε.

Πήγαμε όλες αφράτες φουσκίτσες με διαφορετική αφετηρία η κάθε μια και γίναμε …

Ήταν η ομάδα μου. Αυτή για την οποία αρχικά ξόδευα 6 ώρες τη μέρα, μετά οι 6 έγιναν 9 και οι 9 13. Και μετά με περίμενε η χαρτούρα σπίτι. Σημειώσεις της μέρας σε τετράδια, σε τσαλακωμένα χαρτιά, σε note του κινητού, στη μνήμη μου, σε κείμενα από τα κορίτσια μου. Κι όσο οι ώρες αυξάνονταν και πληθύνονταν μέσα σε μια ξύλινη αίθουσα χορού, τόσο οι τύψεις μου με έτρωγαν. Τύψεις για τις κλήσεις που δεν άκουγα ποτέ, για φίλες που έκανα μέρες να δω, για το σπίτι μου που αναρωτιόμουν συχνά-πυκνά αν εξακολουθεί να βρίσκεται στη θέση του, για το στομάχι μου που είχε γίνει κόμπος από άγχος και καφέδες. Γυρίσαμε την πόλη, κινηθήκαμε, φωτογραφηθήκαμε, ρισκάραμε να μπούμε σε κτίρια γκέτο, γνωρίσαμε οικισμό Ρομά, μας επιτέθηκαν άστεγοι μετανάστες μέσα σε εγκαταλελειμμένα εργοστάσια και μέσα σε όλα αυτά που πήγαμε, κάποια μου έπιασε απότομα το χέρι λέγοντας «Αντριάνα κοίτα πως μας κοιτάνε. Δεν έχουν ξαναδεί κορίτσια;».

Ένιωθες ότι ανήκεις κάπου. Ότι κάποιες σε περιμένουν για να ξεκινήσετε όλες μαζί την πρόβα. Είναι εκεί για να ασχοληθούν μαζί σου, να σε παρατηρήσουν, να κινηθείτε σε παρόμοιους ρυθμούς. Να γίνει η μία έμπνευση της άλλης, να δείξετε το ίδιο πράγμα από αλλιώς κι αλλιώτικες εκδοχές. Να βιώσουμε απλά την κίνηση. Κίνηση που πηγάζει εσωτερικά και δεν μένει στην «επιφάνεια του δέρματος». Για την κάθε μία μπορώ να σου γράψω ολόκληρο δοκίμιο και όταν δουλεύεις καλά με μια ομάδα, το σωστό είναι να μη ξεχωρίσει καμία περισσότερο από την άλλη. Είναι τα κορίτσια  μου, που η παρουσία τους και το υλικό που μου έδωσαν για μελέτη, θα το κρατώ για πάντα σε ότι κι αν κάνω, όπου κι αν στραφώ στο μέλλον. Είναι η πρώτη μου συμμετοχή σε έρευνα, η πρώτη μου σοβαρή ασχολία συνδυάζοντας σχολή + ενδιαφέροντα και θεωρώ ότι σαν ομάδα έχουμε να δείξουμε τόσα πολλά που μια παράσταση, μια ομιλία, ένα ντοκιμαντέρ(το οποίο φεύγει σε διαγωνισμό), ένα ανερχόμενο βιβλίο και κάποιες δράσεις έξω από το studio work, δεν φτάνουν για να δείξουν όλα αυτά που προσπαθούσε να επιδιώξει και κατάφερε η ομάδα μου.

 

ΥΓ1: «Αντριάνα δεν θα βγει. Δεν προλαβαίνουμε να βγάλουμε τέτοια παράσταση! Πλησίασε ο καιρός και δεν τα καταφέρνουμε».

θα βγει!!! Μα πρέπει να βγει!!! Δεν γίνεται να μη βγει!!! Μπήκαμε σ’ αυτή τη διαδικασία και πρέπει να την τερματίσουμε σωστά!!! Έχουμε ξοδέψει τόσες ώρες σε πρόβες, πρέπει να βγει!!!

«Εγώ πάλι είμαι σίγουρη ότι θα βγει.»

«Το εννοείς;»

«Ναι.»

Οι στιγμές που πραγματικά ούρλιαζε στο γραφείο της»πότε επιτέλους θα υπερασπιστείς το δίκιο και το θέλω σου;» και της απαντούσα τραγουδιστά «neverrr».

 

ΥΓ2: Σου μιλάω συνέχεια για φωτογραφίες και δεν σου έχω δείξει τίποτα ακόμα ε; Εάν ανέβουν youtube να ξέρεις ότι θα το κάνω αμέσως!

ΥΓ3: Κι όλη αυτή η περιβόητη παράσταση που σου μιλώ τόσο καιρό, δόθηκε τη στιγμή που μέσα στη βουλή επικρατούσε χάβρα Ιουδαίων. Ωω..τι σύμπτωση;! Τυχαίο; Τυχαίο το ότι χορεύαμε μέσα σε ένα πανεπιστήμιο και απ’ έξω γινόταν σαματάς από διαδηλώσεις και πορείες; Κάποιοι επιλέγουν να διαμαρτυρηθούν στους δρόμους, κάποιοι μέσα από την τέχνη, κάποιοι έχουν έναν εντελώς δικό τους τρόπο. Και ήταν τυχαίο που όσο κουβεντιάζαμε για την αλλαγή της πόλης(ως προς τα κτίρια της) συγκρίνοντας το παρελθόν με το παρόν(αν πιστεύεις ότι υπάρχει παρόν), οι βουλευτές ψήφιζαν όλα αυτά; Μπορεί ναι, να ήταν τυχαίο. Άλλα πόσο όμορφο είναι όταν μια έρευνα με κοινωνικό, πολιτισμικό και πολιτικό χαρακτήρα, γνωστοποιεί τα αποτελέσματα της μια τέτοια μέρα σαν την προχθεσινή;

ΥΓ4: Οι καιροί είναι δύσκολοι. Οκ, τώρα δεν σου έγραψα κάτι καινούργιο. Αλλά αναρωτιέμαι πλέον τι κάνεις εσύ; Τι κάνω εγώ; Τι κάνει εκείνος; Τι κάνει ο άλλος; Όχι τόσο ως προς το να αλλάξεις αυτήν την χώρα(ξέρεις ότι δεν μ’ αρέσει στα κείμενα μου να το ρίχνω στην πολιτική), όσο ως προς το τι κάνεις για να νιώσεις εσύ καλύτερα. Χόμπι έχεις; Ή τα ξέχασες κι αυτά μέσα στη μαυρίλα; Ενδιαφέροντα που αξίζει να ασχοληθείς μαζί τους; Η μόνο κάθεσαι σε μια καρέκλα μπροστά στον υπολογιστή χαζεύοντας;

 

Και τώρα; Τώρα τι;

Τώρα τελείωσε… και έμειναν απλά οι αναμνήσεις με τα προσωπικά συμπεράσματα του καθενός. Με τη δική του εξέλιξη στο χώρο και το χρόνο.

 

Φιλιά, Αντριάνα!

 

 

                   

Advertisements

16 σκέψεις σχετικά με το “Τέλος καλό, όλα καλά…

 1. Καλήμερα Αντριανα ,κάτι άλλο θα ξεκινήσει πιο δυνατό έχοντας την πείρα του χθες πιο καλό ναι πάντα έτσι πάει..
  Φιλιά στην μέρα σου …
  Ο χρόνος που περνά δημιουργικά αφήνει καλά σημάδια ναι γιατί μόνο σημάδια αφήνει στην μνήμη μας..
  Θα έρθουν άλλα καλύτερα η ισάξια με αυτά γιατί είναι πολύ νωπά αυτά που πέρασες με την ομάδα που ήσουν ξέρω καλά το πως αισθάνεσαι , όχι δεν χάθηκε κάτι από ολο το όμορφο αυτό διάστημα έκανες γνωριμίες άλλαξες σκέψεις δούλεψες συλλογικά έβγαλες ένα όμορφο αποτέλεσμα μετά απο πολύ κόπο …Μπράβο στην προσπάθεια αυτή …Μπροστά σου τα καλύτερα εύχομαι..

  Και τώρα; Τώρα τι;

  Τώρα τελείωσε… και έμειναν απλά οι αναμνήσεις με τα προσωπικά συμπεράσματα του καθενός. Με τη δική του εξέλιξη στο χώρο και το χρόνο.

  1. Καλησπέρα Δημήτρη:-) Η δημιουργικότητα αξίζει στο κάθε τι που κάνουμε. Από μια διαφορετική-αυτοσχεδιαστική σάλτσα για μακαρόνια μέχρι μια μεγάάλη χορευτική παράσταση. Αφήνει όντως σημάδια που μένουν. Τέτοιες καταστάσεις είναι δημιουργήματα σου. Σ’ ευχαριστώ πολύ για τα λόγια σου:-)

   Καλό βράδυυυυυυυυυυυυυ

 2. αντριανα, σε ολο αυτο αυτο το υπεροχο βιωμα που αναφερεις θα ανταπεδιδα με ενα »like», μπραβο, παντα τετοιες στιγμες ευχομαι

  να συμπληρωσω θελω ομως, πως το αν θα αλλαξει αυτη η χωρα δεν ειναι πλεον θεμα πολιτικης, ειναι θεμα επιβιωσης, συνεπαγεται θεμα δικο μας και καποια στιγμη πρεπει να το παρουμε στα χερια μας

  ζηλευω την ιδεα της ομαδας, ισως γιατι εγω οτι κι αν εκανα, με οτι κι αν επαιξα ημουν μονη μου 🙂

  φιλια

  1. Πάντα θα υπάρχουν ευκαιρίες για κάτι καινούργιο. Μπορεί να χάσαμε χρόνο, μπορεί κάποιες επιλογές μας να πήραν λάθος δρόμο. Μπορεί τελικά αυτό που επιλέξαμε στην αρχή να μας άρεσε αλλά μετά όχι. Αν υπάρχει θέληση και όρεξη για κάτι ομαδικό, μπορούμε να βρούμε τρόπο και μέθοδο να το υλοποιήσουμε..:)

   ΥΓ: Να σου πω την αλήθεια, κι εγώ μέχρι στιγμής λειτουργούσα πολύ ατομικά αλλά μετά από αυτή την ομαδική προσπάθεια κατάλαβα ότι «Τα πράγματα δείχνουν πιο ωραία όταν τα μοιράζεσαι και ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσεις».

   Φιλιαααααααααααα

 3. πόσο μα πόσο ωραίο να δίνεις την ψυχή σου και να βλέπεις το αποτέλεσμα. πολύ συγκινητικό, θέλω να σε συγχαρώ μέσα από την καρδιά μου. καλή σου μέρα.

  1. Σ’ ευχαριστώ πολύ για τα λόγια σου:-)
   Έχεις δίκιο…είναι πραγματικά ωραίο να βλέπεις το αποτέλεσμα όταν σε αυτό το κάτι δίνεις την ψυχή σου.
   Καλό βράδυ cyberwhisperssss….:-)

 4. Τελειώνει κάτι;
  Δεν νομίζω πως τελειώνει κάτι στο οποίο δώσαμε για μήνες ή ακόμα και για χρόνια την ενέργεια μας, την καρδιά μας, τον ιδρώτα μας… αυτό το κάτι έχει μια δυναμική και αυτή την δυναμική βιώνεις τώρα…
  Όταν τελείωνα μια δουλειά (πχ για την TV ή για άλλο χώρο, μοναχικά ή με ομάδα) υπήρχε ένα περίεργο κενό… αυτό αναγνώρισα καθώς σε διάβαζα!
  Ξεκουράσου σωματικά πρώτα και θα δεις σε τι όμορφη γλύκα θα βρεθείς, πολύ λίγο αργότερα!

  Συγχαρητήρια πάνω απ’ όλα και φυσικά, φτάνει με τα λόγια τώρα θέλουμε να δούμε υλικό! 😉

  ΑΦιλάκια και καλό μας βραδάκι! 🙂

  1. Πραγματικά έχει δυναμική!! Πραγματικά το βιώνω τώρα!!!
   Υπάρχει όντως αυτό το κενό…νιώθεις ξαφνικά άδεια χωρίς απόλυτα να είσαι. Θα έρθουν και οι φώτο, αρκεί να τις πάρω στα χέρια μου:-)

   Καλό βραδάκι και φιλιά πολλάαα:-):-)

 5. Σημασία έχει πως παρά όλη την κούραση και τα τρελά ωράρια εσύ το απόλαυσες. Εύχομαι να πήγε και να πηγαίνει καλά. Και ότι και αν κάνεις από εδώ και στο εξής την ίδια ευτυχία να σου προσφέρει, την ίδια ολοκλήρωση.
  Πολλά πολλά συγχαρητήρια Αντριάνα μου για την προσπάθεια την δική σου και της ομάδας σας αν και ο διαχωρισμός είναι λάθος αφού στην ουσία είστε ένα.
  ‘Όμορφη ημέρα να έχεις γεμάτη χρώματα και όμορφες στιγμές! Και ένα υπέροχο και ξεκούραστο σ-κ. Φιλί γλυκό!

  1. και το απόλαυσα τρελααα…μερικές φορές νομίζω ότι τα ακραία ωράρια έχουν μια αλλιώς κι αλλιώτικη αίγλη, ειδικά στη επιστροφή από τη δουλειά στο σπίτι σου. Ήταν πραγματικά η ομάδα μου…:)

   Καλό σου βράδυ DQ! Να περάσεις όμορφα:)
   Φιλιάααααααααα

 6. Σημασία έχει που τελείωσε με επιτυχία….

  Τίποτε δεν κρατάει για πάντα…να μένεις με την αίσθηση της ικανοποίησης , ότι ολοκλήρωσες με επιτυχία έναν κύκλο και να ετοιμάζεσαι για τον επόμενο που θα έρθει….
  Πάντα έρχεται….
  Πάντα να είσαι έτοιμη….

  Να σαι καλά…..

  1. Υπάρχουν φορές που θέλεις να κρατάν για πάντα. Ίσως γιατί μπορεί να ψάχνεις τη σταθερότητα…
   Όταν όμως κάτι ολοκληρώνεται, πραγματικά η ικανοποίηση κάνει αισθητή την παρουσία της. Πιστεύω κι εγώ ότι θα έρθουν επόμενα, που στα επόμενα θα υπάρχει η εμπειρία από τα προηγούμενα. Όσο για το αν είμαστε έτοιμοι, δεν είμαι σίγουρη ότι είμαστε πάντα. Αλλά και από την άλλη, δεν υπάρχουν και κατάλληλες στιγμές για να είμαστε έτοιμοι σε εκείνες.

   Καλό βράδυ και καλό Σαββατοκύριακο:)

 7. Ξέρεις τι σκέφτομαι ότι σε λίγο καιρό που θα κάθεσαι και θα νοσταλγείς όλες αυτές τις υπέροχες στιγμές που έζησες θα έχεις ένα τεράστιο χαμόγελο στο πρόσωπό σου , ίσως και μια μικρή νοσταλγία. Αλλά σκέψου ..ΧΑΜΟΓΕΛΟ.
  Πόσοι μπορούν στα αλήθεια να κοιτάξουν πίσω και να χαμογελάσουν;
  Όσο για το μέλλον…οι φιλίες σου , ο περίγυρος σου , η οικογένεια σου σε έχουν διαμορφώσει και σου έχουν δώσει τόση αγάπη, δύναμη και εμπιστοσύνη που μόνο ελπιδοφόρο και καλό θα είναι.
  Να έχεις ένα όμορφο βράδυ Αντριάνα μου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s